Izmenjave in prakse

Oddelek za anglistiko in amerikanistiko študentom omogoča različne možnosti mednarodnega udejstvovanja. Poleg multilateralnih projektov, kot je poletna šola Erasmus IP Cultural landscapes: Negotiating cultural encounters with the English-speaking world, aktivno sodeluje v različnih programih bilateralnega sodelovanja z evropskimi in drugimi svetovnimi univerzami. Nekaj informacij je na voljo v nadaljevanju, še več pa v spletni učilnici Mednarodne izmenjave in prakse na Oddelku za anglistiko ter pri koordinatorki Anamariji Šporčič. V VIS-u se lahko naročite tudi na novice mednarodne pisarne FF.

ERASMUS+

Največ študentov se na študijsko izmenjavo odpravi prek programa Erasmus/Erasmus+ na eno od partnerskih univerz v Evropi, za obdobje enega ali dveh semestrov. V okviru istega programa se lahko odločite tudi za študijsko prakso, ki lahko traja od 2 do 12 mesecev. Razpis za naslednje študijsko leto je navadno objavljen decembra/januarja, ko na oddelku organiziramo tudi poseben informativni dan. Če vas zanima prav določena institucija ali država, se je smiselno na koordinatorja obrniti že nekaj mesecev prej.

»Erasmus izkušnja je res nekaj nepozabnega in menim, da bi jo moral izkoristiti prav vsak.« (Veronika, Univerza Alcalá de Henares/Španija)

NOVO: Razpis za Erasmus+ izmenjave in prakse v študijskem letu 2019/2020.

Postopek prijave

Merila za izbor kandidatov

Oddelčna prijavnica

Več informacij je na voljo v mednarodni e-učilnici.

ZDA

Oddelek za anglistiko sodeluje z dvema ameriškima univerzama, St. Mary's College of Maryland in University of Central Oklahoma. Dodatne možnosti so na voljo prek mednarodne pisarne UL.

»Izkušnja je bila res neverjetna in je daleč presegla moja pričakovanja.« (David, University of Central Oklahoma/ZDA)

DRUGI PROGRAMI

Študenti se lahko prijavijo tudi za druge programe mednarodne mobilnosti, kot so EGP/NFM (Norveška, Islandija), MAUI (ZDA), AEN (Avstralija), BASILEUS (Zahodni Balkan) itd. Informacije o teh programih običajno objavljamo na oglasni deski oddelka in prek spletne učilnice, sicer pa je smiselno spremljati obvestila mednarodne pisarne FF in UL.

KRAJŠA ŠTUDIJSKA BIVANJA IN DRUGE PRILOŽNOSTI V TUJINI

Kot dopolnitev osnovnega študija so primerna tudi krajša študijska bivanja v tujini. Številne univerze organizirajo poletne in zimske šole ali omogočajo obiskovanje tako imenovanega poletnega semestra. Po predhodnem dogovoru je načeloma mogoče za opravljeno izobraževanje priznati kreditne točke, študent pa lahko zaprosi tudi za denarno subvencijo; vse podrobnosti sicer ureja sam. Različni specializirani seminarji in poletne/zimske šole so lahko še posebno zanimivi doktorskim študentom.

Študenti si lahko sami organizirajo še različne druge oblike mednarodne mobilnosti, npr. EVS, prostovoljni kampi, au pair itd. V nekaterih primerih je mogoče tudi za tovrstne dejavnosti pridobiti kreditne točke.

KORISTNE POVEZAVE

E-učilnica Mednarodne izmenjave in prakse na Oddelku za anglistiko

Mednarodna pisarna FF

Mednarodna pisarna UL